Sfaturi pentru a face corect diversificarea la bebeluși

De-a lungul timpului fiecare parinte a inceput diversificarea alimentatiei bebelusului cum a crezut el de cuviinta. Sfaturile populare spuneau ca acest proces trebuie inceput la varsta de 3 luni insa medicii si noile studii din domeniu arata ca 3 luni este prea devreme pentru adaugarea de noi produse in alimentatie. Ideal este ca diversificarea sa inceapa undeva intre 4-6 luni.

Cu ce fel de alimente incepi diversificarea?

Bebelusii se impaca mult mai bine cu alimentele dulci decat cu celelalte insa tocmai din acest motiv se recomanda ca aceasta diversificare bebelusi sa inceapa cu legumele iar abia dupa o saptamana sa fie introduse in alimentatie si fructele.

Fructele si legumele vor fi pasate sau facute la blender, rezultand o supa crema foarte usor de consumat de catre cei mici. Combinatia de fructe si legume este una foarte sanatoasa si va ajuta la buna dezvoltare a copilasului.

Dupa ceva timp, cand s-a obisnuit deja cu fructele si legumele facute supa, poti incepe sa introduci in alimentatie si diverse tipuri de cereale. Mai intai cele fara gluten (orez, mei, porumb) iar apoi si cele cu gluten. Pentru a nu le schimba prea tare gustul se recomanda sa nu amesteci cerealele cu fructe ci doar cu legume.

Hranirea cu o masa care sa contina si cereale va fi facuta seara deoarece aportul caloric ridicat al cerealelor va oferi satietate pe tot parcursul noptii, astfel atat bebelusul cat si mama vor dormi linistiti.

Care este scopul diversificarii?

Nu te astepta ca in urma unui proces de cateva saptamani sau luni de diversificare copilul va incepe sa manance copios trei-patru mese pe zi, nicidecum! Scopul diversificarii alimentatiei este sa-l obisnuiasca pe cel mic cu cat mai multe gusturi, arome si texturi. Totodata, in urma diversificarii, bebelusului i se va parea firesc sa-si petreaca timpul la masa cu restul familiei, deci aceasta etapa are si un rol social.

Supa crema, legumele, fructele sau cerealele nu vor deveni insa alimente principale mai devreme de primul an de viata. In primele 12 luni laptele matern este principalul aliment pe care bebelusul il va consuma. Acest lucru garanteaza mentinerea unei imunitati crescute datorita anticorpilor din lapte.

Leave a Reply