Factori care favorizează apariția sclerozei multiple

Scleroza multipla este o boala destul de ciudata si dificil de inteles, mai ales pentru medici. Aceasta apare din foarte multe motive, iar si cei mai buni experti pot fi inselati de catre ea. Aceasta boala, scleroza multipla, apare atunci cand organismul lupta impotriva sistemului nostru nervos central.

Iata care ar fi cei mai importanti factori care pot duce la scleroza multipla:

1. Genul sexului

In general, boala aceasta este mult mai severa la barbati, insa, aceasta este mult mai frecventa in randul femeilor. Cu toate ca nu este asa severa, din pacate, la nivel global, raportul de scleroza multipla la femei fata de barbati este de 4 la 1.

2. Locul geografic unde locuiti

Se pare ca persoanele care locuiesc mai aproape de poli sunt mai suspectabile de a dobandi scleroza la un anumit moment in viata lor. Acest lucru este datorat de faptul ca fiind aproape de poli, nu au suficient soare pentru a sintetiza Vitamina D, un nutrient extrem de important pentru corpul nostru. 

3. Momentul nasterii

Cu toate ca pare extrem de ciudat, momentul in care ne-am nascut ne poate afecta pe viitor. Acest lucru are si un rationament in spate. In momentul nasterii, de exemplu, la inceput de toamna, femeia are un nivel scazut de Vitamina D in corp, iar acest lucru poate determina pe viitor aparitia diferitelor boli. Bineinteles, aceste cazuri sunt extrem de izolate, din fericire.

4. Varsta

Scleroza poate aparea la orice varsta, de la perioada copilariei, pana la batranete. Insa, cu toate acestea, cele mai intalnite cazuri de scleroza multipla au aparut in intervalul de varsta cuprins intre 20 si 50 de ani.

5. Arborele genealogic

Am vorbit deja ca mediul favorizeaza aceasta boala, insa si arborele genealogic o poate face si el, de asemenea. Copiii a caror parinti sufera de scleroza au un risc cu 5% mai ridicat sa dobandeasca si ei aceasta boala de-a lungul vietii. La momentul actual, riscul de a dobandi scleroza multipla este de 1 la 750 de persoane, insa daca un membru apropiat al familiei sufera de aceasta boala, sansele cresc de la 1 la 40, iar daca te-ai nascut cu un frate geaman, atunci sansele cresc alarmant de mult, la 1 din 4 persoane.

Leave a Reply