Depistarea avalanșelor ar fi posibilă în viitor

Atunci cand vine vorba de sporturile de iarna sunt foarte multi cei care practica un sport extrem. Ca un exemplu, schiatul de pe crestele muntilor reprezinta un sport des practicat, insa cu o multime de pericole. Unul dintre cele mai mari pericole este dat de posibilitatea izbucnirii unei avalanse, o cadere imensa de zapada, care matura totul in calea ei si ar ingropa intr-o secunda orice schior, indiferent de experienta pe care acesta o are.

Pentru acest lucru oamenii de stiinta incearca sa gaseasca o solutie, pentru a evita pierderi de vieti omenesti si pentru a avertiza din timp oamenii in legatura cu zonele cele mai predispuse la avalanse, astfel incat acestia sa stie ce zone sa evite si perioadele in care sa faca acest lucru.

Anual se inregistreaza la nivel mondial un numar destul de mare de decese din cauza avalanselor, oameni care au fost prinsi sub valurile de zapada si care nu au mai avut nicio sansa. In Europa inregistrandu-se cele mai multe cazuri de decese din intreaga lume, datorita acestui fapt. Astfel ca oamenii de stiinta si-au pus mintile la contributie pentru a solutiona cat mai repede acest lucru, pentru care momentan nu exista o cale de depistare, tehnologiile meteo nefiind potrivite pentru a oferi o optiune.

Proiectul la care se lucreaza se foloseste de unde radar, cu ajutorul carora sa se poata patrunde stratul de zapada, iar cu ajutorul computerului sa se realizeze un model 3D precis al zonei si sa se poata vizualiza fiecare strat de zapada, astfel incat sa poata fi observat imediat modul in care straturile se deplaseaza si locurile cele mai fragile. Tehnologia se foloseste de o antena care transmite unde radio la un receptor, care le receptioneaza imediat dupa ce acestea se reflecta din stratul de zapada. Asadar, ramane de sperat ca oamenii de stiinta vor reusi sa finalizeze acest proiect in cel mai scurt timp posibil, iar in viitorul apropiat sa se evite pierderile de vieti omenesti datorate acestui lucru.

Leave a Reply