De ce ar trebui să renunțăm la multitasking

Multitasking-ul, il facem cu totii. Fie ca scriem un text in timp ce mergem spre birou, fie ca trimitem niste e-mailuri in timpul intalnirilor pe care le avem, ori ca citim in timp ce luam cina, toate sunt lucruri care intra in categoria de multitasking. Insa, in societatea de astazi, a face un singur lucru la un moment dat este de-a dreptul luxos, insa am putea considera ca este chiar risipitor.

Conform cercetarilor, se pare ca multitasking-ul nu este asa de eficient pe cat am considera noi, iar mai presus de atat, este si daunator pentru sanatatea noastra. Dar, iata cateva motive pentru care ar trebui sa renuntam la multitasking:

1. Te incetineste

Contrar tuturor opinilor, multitasking-ul nu economiseste timp, ba din contra. Va dura mult mai mult timp atunci cand lucram la doua proiecte concomitent. In primul rand, pierdem mult atunci cand facem trecerea de la unul la altul, prin schimbarea gandurilor si al ideilor, dar vom deveni si mai stresati. Fiecare sarcina merita sa fie tratata cu prioritate, iar folosind aceeasi energie pentru doua lucruri diferite nu poate aduce neaparat lucruri bune.

2. Vei face greseli

Expertii estimeaza faptul ca trecerea de la o activitate la alta poate sa afecteze productivitatea cu pana la 40%. De asemenea, pe langa minusul adus de productivitate, vom putea face si diferite greseli sau erori, mai ales ca mintea noastra gandeste in 100 de directii. Conform unui studiu se pare ca omul poate sa faca doua sarcini diferite in acelasi timp, deoarece are doi lobi distincti care se pot ocupa de acestea, insa atunci cand deja ajungem la a treia sarcina, riscul de a face greseli se tripleaza si el.

3. Vei deveni mai stresat.

E-mailul poate fi o unealta de stres pentru fiecare dintre noi, din pacate. Un studiu al unei universitati americane a aratat faptul ca persoanele care primesc multe e-mailuri de-a lungul zilei ajung sa fie mult prea stresate pentru ca au multe activitati pe cap si nu stiu cum sa se mai imparta. Insa, de asemenea, tot ei au aratat faptul ca cei care nu au acces in permanenta la e-mail nu sunt asa de predispusi sa faca mult multitasking, deci, in consecinta, sunt mai putini stresati.

Leave a Reply