Fiecare dintre noi ne dorim salarii mai mari, indiferent de domeniul de activitate in care practicam. Un salariu mai mare ne-ar faca sa venim cu mai mult drag la munca, pentru ca la finalul zilei, cand vom trage linie vom vedea cu cati bani plecam acasa.

Astfel, negocierea salariului reprezinta o etapa importanta in noul drum pe care doresti sa il alegi. Nu toate persoanele sunt facute si au arta negocierii, de aceea de cele mai multe ori apar tot felul de intrebari si temeri, ba ca poate cer prea putin si atunci vor castiga mai putini bani decat restul din acea industrie, ba ca vor cere prea mult iar atunci nu vor fi acceptati pe post.

Cativa pasi pe care trebuie sa ii respecti inainte de interviu:

  1. Poate cel mai important pas ar fi sa te interesezi de ce salarii medii se ofera in acea industrie. Degeaba mergi cu pretentii si ceri 5000 de lei, dar media din acel domeniu este de doar 2500 de lei, insa daca esti dispus in continuare sa ceri o suma mare, sa aduci argumente solide cu calitatile pe care le ai si ce poti aduce tu in plus pentru a primi acei bani.
  2. De asemenea, un alt spect pentru a negocia cat mai eficient salariul inca de la inceput este sa inspiri foarte multa valoare si incredere. Trebuie sa dai dovada de profesionalism inca de la redactarea CV-ului, acolo eventual sa fie atasate si niste recomandari de la niste persoane din domeniu. Dupa ce toate acestea au fost rezolvate, trimis CV-ul si eventual ai si fost acceptat, tot ceea ce trebuie sa faci este sa emani incredere in sine si mult profesionalism.
  3. Nu in ultimul rand, o intrebare care se pune foarte des in timpul interviurilor este aceea care ne intreaba de salariul dorit. Aici fara nici cea mai mica ezitare si fara sa clipim trebuie sa spunem clar si raspicat cat dorim sa castigam. Fara a fi faze de genul “nu stiu”. Spune scurt cat doresti, iar daca ti se spune ca ai cerut prea mult argumenteaza de ce ai facut-o, la fel cum precizam si cateva randuri mai sus.