Casa Memorială Nicolae Grigorescu

Casa Memoriala Nicolae Grigorescu din Campina este un loc pe care il poti vizita si cu siguranta vei ramane cu cateva lucruri despre viata si activitatea marelui pictor roman. Pana la varsta de 23 de ani nu se cunosc prea multe informatii despre Nicolae Grigorescu.

Multi spun ca ar fi fost pictor in biserici. Acesta este cunoscut pentru faptul ca a pictat o serie de icoane, apoi trecand la pictarea in intregime a lacasurilor de cult. Cea mai cunoscuta pictura a lui Grogorescu este cea de la Manastirea Agapia. Acesta l-a cunoscut pe Kogalniceanu, acesta fiind in acea perioada ministru de externe. Vazand talentul pictorului, acesta ii plateste o bursa de studii la Paris.

 El a intrat al 40-lea la Academia de Arte Frumoase, inaintea lui Pierre-Auguste Renoir, cel care intra pe locul 60. Nu ajunge sa termine scoala si se muta langa Paris, loc in care functiona o mare tabara de pictura in aer liber.

Grigorescu participa la Razboiul de Independenta ca reporter de razboi si face o serie de schite pe tema razboiului. Unele dintre aceste schite au fost transformate in picturi celebre, doua dintre acestea fiind Atacul de la Smardan si Dorobantul. Printre cele mai cunoscute opere ale artistului se numara cele din seria Carul cu boi, cea mai mare fiind la Iasi in Palatul Culturii.

Nicolae Grigorescu a fost prieten bun cu Caragiale, Delavrancea dar si cu Vlahuta. In anul 1904, Grigorescu ajunge la Campina, unde isi construieste casa, ajunsa muzeu. Pictorul a fost si un mare calator, acesta vazand toata Europa, de la Paris, pana la Constantinopol. El este si primul pictor primit in Academia Romana. Principala incapere a casei sale este atelierul de pictura. Acesta se stinge din viata in anul 1907, la 60 de ani, lasand in urma un autoportret.

Leave a Reply