Liliecii, ca orice alta specie de animale are un rol prea bine definit in tot ecosistemul planetei noastre. La fel cum ramele ajuta la afanarea terenurilor agricole, la fel si liliecii au o intrebuintare foarte importanta.

Iata cateva mituri si lucruri mai putin cunoscute despre lilieci:

1. Liliecii sunt responsabili cu tinerea sub control a populatiei de insecte, practic, daca liliecii nu ar mai exista toata agricultura mondiala ar avea de suferit.

2. Liliecii au capacitatea sa prinda insecte direct din zbor, fiind dirijati prin ultrasunete, aceasta fiind si unealta lor de comuncare.

3. Liliecii in mod normal formeaza mai multe colonii, iar cea mai mare de pe teritoriul Romaniei se afla la Pestera Huda, acolo unde anual aproximativ 84.000 de exemplare de lilieci se strang pentru a hiberna.

4. Toate speciile de lilieci sunt puternic afectate de cate eoliene, acestea fiind cel mai mare adversar al zilelor noastre pentru lilieci. Insa, anul trecut, un parc de eoliene din zona Dobrogei a decis sa controleze mult mai bine in perioada migrarii liliecilor toate eoliene, iar prin acest lucru au redus mortalitatea liliecilor din zona respectiva cu peste 80%, iar productivitatea a avut de suferit doar 1%.

5. Liliecii pot ajunge la o viteza maxima de 60 km/ora, putand totodata sa schimbe brusc diresctia de zbor datorita configuratiei aripilor.

6. In Europa toate speciile de lilieci sunt protejate prin lege.

7. Pentru a supravietui pe timpul anotimului rece, liliecii hiberneaza, putand avea chiar 2-3 batai ale inimii pe minut.

8. Acestia sunt mult mai inruditi cu pisicile, cainii si caii, decat cu celelalte rozatoare.

9. Liliecii consuma aproximativ 1 kg de insecte anual, practic, fara lilieci nu am mai putea avea agricultura asa cum o cunoastem noi in zilele noastre.

10. Ultima caracteristica despre lilieci si cea mai interesanta. Datorita configurarii lor, liliecilor le este imposibil sa se agate de parul uman, fiind foarte lucios. Practc, daca punem un liliac in parul cuiva acesta nu se va putea agata, ci pur si simplu va aluneca.

Chiar daca liliecii sunt protejati prin lege, acestia sunt in scadere deoarece si arborii vechi sunt in scadere, iar acolo isi gaseau adesea hrana cel mai usor.